Turizm Bakanlığı’ndan Arazi Tahsisleri

915

Turizm yatırımlarını en önemli unsurlarından olan arazi tahsislerine yönelik yeni bir paket hazırlanıyor. Pakette, ağırlıklı olarak termal turizm bölgeleri ile Doğu Akdeniz’deki bölgeler yer alacak.

Turizmin çeşitlendirilmesi ve kitle turizmi için yeni alanların belirlenmesi yönünde Kültür ve Turizm Bakanlığı geliştirdi strateji çerçevesinde tahsisleri başlatmıştı. Temmuz ayında açıklanacak pakette, oluşturulan strateji çerçevesine uygun arazi tahsislerin gündemde olduğu öğrenildi.

 

Tahsis paketinin temmuz ayı ortasına kadar açıklanacağı belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha önce yaptığı açıklamalarda, yatırımcıları termal turizm alanına yatırım yapmaya çağırmış, bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu belirtmişti.

 

Bakanlık, turizm strateji belgesine bağlı olarak Sağlık ve Termal Turizm Master Planı’nda da Türkiye’nin bölgedeki en büyük termal potansiyele sahip ülkelerden biri olduğu ortaya konulmuştu.

 

Master planda, Avrupa’da 2025 yılında nüfusun yüzde 20’sinin 65 yaş üzeri kişilerden oluşacağı, sadece Avrupa açısından değil, Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleri için de termal turist çekme imkanı bulunduğu bilgisi yer almıştı. Buna göre, Türkiye’de 1500’ün üzerinde termal su bulunuyor. Mineral özellikleri de Avrupa termal sularından daha üstün seviyeye sahip olarak görülürken, başka Kuzey Avrupa olmak üzere sağlık turizminin gelişiyor olması Türkiye’nin bu alandaki şansını artırıyor.

 

Master planda, termal turizme ilişkin olarak, kişisel tercihlerin yanı sıra, Avrupa ülkelerinde sağlık sigortası kapsamında giderlerin azaltılması için şirketlerin ve kamunun Türkiye’yi tercih etmesi olgusunun görüldüğü de belirtilirken bu kapsamda, İsveç, Norveç ve Danimarka’nın ardından Almanya ve Hollanda’daki özel sigorta şirketlerinin Türkiye’ye gidecek hastaların masraflarını karşılama kararı almasına dikkat çekildi.

 

Termal ve sağlık turizmine yönelik olarak yapılacak yatırımların sadece kaplıca niteliği taşımaması, bünyesinde kür, konaklama entegrasyonu sağlanmış, sağlık, eğlence, spor tesisleri gibi geniş kapsamlı planlanması tavsiye ediliyor.

 

Termal turizme yönelik olarak Bakanlık, Güney Ege (Afrodisya) Termal Turizm Bölgesi (İzmir, Manisa, Aydın, Denizli), Güney Marmara (Troya) Termal Turizm Bölgesi (Çanakkale, Balıkesir, Yalova), Frigya Termal Turizm Bölgesi (Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Eskişehir, Ankara) Orta Anadolu Termal Turizm Bölgesi (Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray) bölgelerini ilan etti. Master planda, bölgeler için ana tema termal turizm olarak belirlendi ancak buna bağlı olarak, kıyı bölgelerinde thalasso (deniz kürü) turizmi, golf, doğa turizmi, su sporları vb. alternatif turizm türlerinin bütünleşmesi ve yakın çevredeki diğer kültürel ve doğal değerlerle de ilişkilendirilmesi amaçlandı.

 

Bölgesel yaklaşım kapsamında, toplam 68 adet turizm merkezi master plana alındı. Yapılan analizde, Türkiye’nin fiyat avantajı, sağlık altyapısı ve doktor kapasitesi, Avrupa ve Orta Doğu’ya yakınlık, dil başta olmak üzere turizm deneyimi ve yetişmiş insan gücü avantaj olarak sıralandı. Master planda, kısa vadede öncelikli bölgelerde 50 bin yatak kapasitesine ulaşma ve yerel yönetimlerle turizm yatırımcılarının ortak şirketler kurması hedefleri yer alıyor. Orta vadede ise yatak kapasitesinin 200 bine ulaştırılması, ikinci bölgelerde termal turizmin geliştirilmesi hedefi bulunuyor.

 

Uzun vadeli hedefler ise Türkiye’nin Avrupa’da birinci termal destinasyon haline getirilmesi, 15 milyon turist ve 500 bin yatak olarak sıralandı. Yeni teşvik kanunu gereği, turizm yatırımlarının desteklendiği ve teşvik kararnamesinde 4. bölgede yer alan illerde tahsis bedelleri ve yıllık ödemeler yüzde 1. bölgedeki yatırımlara göre yüzde 75’e kadar daha ucuz olabiliyor. (Kaynak:Turizm Gazetesi)