Alanya turizm işletmecileri, sektörün rekabetçiliğini yükseltmek üzere “Küme Analizi” toplantısında bir araya geldi. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği’nin (ALTİD) sahipliliğinde Alanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi’nin ortaklığında, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından finanse edilerek yürütülen “Alanya Turizm Sektörü Kümelenme Stratejisinin Geliştirilmesi Projesi”ne Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası da (ALTSO) iştirakçi olarak katkıda bulunuyor.
Toplantıya, Alanya HEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Sayın, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Alanya Belediyesi Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu ve Letonya Fahri Konsolosu Nurkan Şaşmaz, öğretim görevlileri ve turizmciler katıldı.
“ALANYA TURİZMİNDEN HERKES EKMEK YİYOR”
Prof. Dr. Sayın, kümelenme toplantılarının gerek Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) gerekse Avrupa Birliği kaynaklı yapılacak çalışmaların temel taşı niteliğinde olduğunu söylerken ALTİD Başkanı Sili ise “Sahada anket çalışması da gerçekleştirildi ve toplantılar tamamlandı. Alanya turizminin nereye gittiği akademik çalışma ile ortaya konulacak. Alanya turizminden herkes ekmek yiyor. Alanya ekonomisinin büyük kısmını oluşturan turizm alanında herkesin sorumluluklarını sahiplenerek hareket etmesi gerektiği bu çalışmalar sonucunda gözler önüne serilmiş oluyor” dedi.
5 YILLIK STRATEJİK YOL HARİTASI BELİRLENECEK
“Alanya Turizm Sektörü Kümelenme Stratejisinin Geliştirilmesi Projesi”nin amacı, Alanya turizm sektörünün özellikle konaklama alanında, kümelenme yaklaşımı izlenerek mevcut durumunun incelenmesi, geleceğe yönelik gelişme potansiyeli değerlendirilerek, rekabetçiliği geliştirilmiş ve sürdürülebilirliği sağlanmış bir küme oluşumu için “Kümelenme Stratejik Yol Haritası”nın hazırlanması ile bunun hayata geçirilmesini temin etmek üzere gerekli organizasyonların tasarlanması olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede öncelikle sektörün, konaklama alanında faaliyetlerini sürdüren işletmeleri ile bunlara mal veya hizmet ya da bilgi ve belge sunarak katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşların temsilcileriyle bir dizi görüşmeler ve çeşitli toplantılar düzenlenerek ve bunların sonucunda ulaşılan bulgular esas alınarak ileriye yönelik, ilk yıl ayrıntılı olmak üzere beş yıllık bir dönem için “Stratejik Yol Haritası”nın tasarlanması planlanmıştır. “Alanya Turizm Sektörü Kümelenme Stratejisinin Geliştirilmesi Projesi”, projeyle ilgili etkin sonuçlara ulaşılabilmesi açısından, sektörün turizm konaklama alanında faaliyetlerini sürdüren işletmeler ve bunlarla ilgili paydaşlarla katılımlı ve işbirliğine dayalı bir süreçte yürütülmesi öngörülmüştür.