Kültür ve Turizm Bakanlığı Genelgeler /bülten105/2008

1107

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı  imzalı genelge içerikleri aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

·        Yanıltıcı Tanıtım /Genelge

Bakanlık turizm belgeli tesisler; üzerinde Bakanlığın ve tesisin adı, tesisin türü ve varsa sınıfı ile işletmenin Bakanlığın denetiminde olduğuna dair bilgiler bulunan ve Bakanlıkça hazırlanarak soğuk damga ile işaretlenmiş olan plaketi Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair 2005/1 numaralı Tebliğin 17.maddesi gereğince tesislerin girişine asmak zorundadır. Bakanlık tarafından verilen plaketlerle benzerlik arz eden plaketlerin tesis girişlerine asmış olan işletmelerin  bu uygulamaya son vermeleri gerekmektedir. Ayrıca turizm belgeli tesislerde Bakanlık tarafından verilmiş olan plaketin tesisin girişinde müşterilerin kolayca görebileceği şekilde asılması zorunludur.

·        Atık Pil Toplama Faaliyetleri / Genelge

Çevreye ve sürdürülebilir turizme en çok zararlı atık maddelerin olumsuz etki yarattığı bilinmektedir.  Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği 31/08/2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak, 01/01/2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik, üretici sorumluluğu ilkesi kapsamında pil ve akümülatör üretici ve ithalatçılarına belirlenen kota oranında atık pil ve akümülatörleri toplama zorunluluğu getirmiştir. Aynı Yönetmeliğin “Tüketicilerin Yükümlülükleri” başlıklı 13.maddesi gereğince, tüketiciler atık pilleri evsel atıklardan ayrı toplamakla, pil ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmelerce veya belediyelerce oluşturulacak toplama noktalarına teslim etmekle yükümlüdürler. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ilgi yazısı ile  Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’ne (TAP) bu konuda yetki verildiği, bu dernekle irtibata geçilerek atık pil toplama faaliyetleirnin başlatılmasının uygun olacağı ve atık pil toplama malzemelerinin temininde turistik işletmelere destek vereceği belirtilmektedir. Bu amaçla tesislerin atık pilleri ve akümülatörleri ayrıştırmaları  ve değerlendirilmek üzere, Çevre ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilen kişilere veya belediyelere teslim etmeleri gerekmektedir. (İrtibat: TAP Genel Sekreter:İlker Sel tel:212.2444973 www.tap.org.tr)

 

·        Turizm Belgeli İşletmelerin Çalışma Süreleri /Genelge

2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu’nun 20.maddesinde; “Belgeli işletmeler ile belge kapsamındaki yardımcı hizmet satış yerleri, Bakanlıkça verilen belgede belirlenen çalışma süresi içinde resmi tatil, hafta sonu ve öğle tatillerinde de faaliyetlerine devam ederler” hükmü bulunmaktadır. Bu hüküm uyarınca, turizm belgeli işletmeler ile belge kapsamındaki  yardımcı hizmet satış ünitelerinin çalışma saatleri aşağıda belirtildiği şekilde düzenlenmiştir.

I-24 saat Açık Tutulmaları Uygun Görülenler

-Konaklama tesisleri,

-Konaklama tesisleri bünyesindeki lokanta, bar ve eğlence  yerleri,

-Özel Konaklama tesisleri

-Tatil merkezleri

-Mola noktaları

-Yüzer konaklama tesisleri

-Ana ve tali yat limanları, yat çekek yerleri, yat yanaşma yerleri.

II-07.00 ile 05.30 Saatleri Arasında Açık Tutulmaları Uygun Görülenler

Konaklama tesisleri dışındaki diğer tesislerin bünyesinde olan veya müstakilen işletilen;

-Eğlence merkezleri

-Müstakil eğlence yerleri

-Müstakilen belgelendirilmiş barlar.

III-07.00 ile 02.30 Saatleri Arasında Açık Tutulmaları Uygun Görülenler

Konaklama tesisler dışındaki diğer tesislerin bünyesinde olan veya müstakilen işletilen ;

-Müstakilen belgelendirilmiş lokantalar,

-Müstakilen belgelendirilmiş kafeteryalar,

-Özel yeme-içme tesisleri,

-Yüzer yeme-içme tesisleri,

-Günübirlik tesisler.

IV-Belgeli işletmeler ile belge kapsamındaki yardımcı hizmet satış yerleri; resmi tatil, hafta sonu ve öğle tatillerinde de faaliyetlerine devam ederler.

V-Turizm amaçlı sportif faaliyetlerde bulunmak için Bakanlıktan izin belgesi almış işletmelerin çalışma saatleri, can güvenliği açısından gün doğumu ile başlayıp  gün batımı ile sona erer.

 

  • Turizm tesislerinde meydana gelen kazalar / Genelge

2023 yılı turizm hedeflerine ulaşılabilmesi için özellikle turizm tesislerinin idareci ve çalışanlarına daha fazla sorumluluk düşmektedir. Bu sorumluluğun layıkıyle yerine getirilmediği bazı durumlarda turizm tesislerinde çeşitli kazalar meydana gelebilmektedir. Bilindiği üzere turizm tesislerinde vuku bulan  kazalar iletişim sektöründeki hızlı gelişmeye bağlı olarak anında iç ve dış medyada daha geniş yer bulmakta olup, tatil tercihlerinde güvenliğin her zaman ön planda tutulması nedeniyle de ülkemizin tercih edilmesini doğrudan etkilemektedir. Bu meyanda, turizm tesislerinde; turistin yeme-içme,eğlence ve konaklama hizmetlerinin karşılanması esnasında, uluslar arası standartlara uygun güvenlikte malzemenin seçilmesi  ve kullanılması, genel kabul görmüş güvenlik önlemlerinin alınması, her türlü teknik ekipmanın kullanılmasında yetkili ve sertifikalı personelin tercih edilmesi  veya bu konuda eğitim verilmesi olabilecek kazalar hakkında gerek personelin gerekse turistlerin bilgilendirilmelerinin detaylı olarak yapılması kazaların önlenmesi bakımından hayati önem arz etmektedir. Belirtilen bu hususlar doğrultusunda turizm işletmelerinin gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir.