Foto Galeri

Sıvı Kıstlamalarına Yönelik Uygulama Hakkında Broşür

1062

ÜLKEMİZDE UYGULAMAYA GİRECEK SIVI KISITLAMALARI

Son yıllarda ortaya çıkarılan sıvı patlayıcılar tehdidi sonrasında, uluslararası organizasyonlar (ICAO ve ECAC) tarafından yapılan çalışma ve değerlendirmeler doğrultusunda bu konuda standartlar yayımlanarak, yürürlüğe konulmuştur. Bu doğrultuda; 1 Mart 2009 tarihi itibariyle üyesi bulunduğumuz söz konusu uluslararası organizasyonların kuralları gereği havayolu ile seyahat edecek yolcuların seyahatleri esnasında uçak içinde el/kabin çantalarında taşıyabilecekleri sıvılarda kısıtlamaya gidilecektir.

Bu konuda uygulamaya yönelik bilgilendirme ve olabilecek aksaklıkların önlenmesi amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan aşağıdaki bilgiler siz değerli yolcularımızın bilgisine sunulmaktadır:

YENİ UYGULAMANIN KAPSAMI
Yeni yürürlüğe girecek sıvı kısıtlamaları, havayolu şirketinin milliyetine ve gideceği noktaya bakılmaksızın Ülkemizden gerçekleşen tüm uçuşlar için geçerlidir. Ayrıca, ülkemizde bir uçuştan başka bir uçuşa aktarma yapan tüm yolcular için de söz konusu uygulama geçerli olacaktır.

SIVILARIN KAPSAMI
Sıvı içecekler parfümler, jeller, macunlar, salçalar, losyonlar, katı ve sıvı karışımlar ile aerosoller ve su da kısıtlama kapsamındadır. Ancak, yolculara güvenlik kontrol noktası sonrasında veya uçakta içecek temini imkânı verilecektir. 

İZİN VERİLEN MİKTARLAR
Yolcu beraberinde taşınacak her bir sıvının miktarı, 100 ml. ile kısıtlanmakla kalmayıp, bir kişinin güvenlik kontrol noktasından geçirebileceği toplam sıvı miktarı da kısıtlanmıştır. Güvenlik görevlilerinin kolay bir şekilde görebilmesine olanak sağlayacak azami 1 litre kapasiteli, ağzı kilitli plastik şeffaf torbaya konulması halinde, uçağa alınabilecektir.

1 Litrelik şeffaf torbası olmayan yolcuların havaalanına geldiğinde bu torbayı temin edebilmesi için gerekli düzenlemeler ilgili hava alanı otoriteleri tarafından yapılacaktır.

İLAÇLAR VE ÖZEL YİYECEKLER
Bebeği ile seyahat eden yolcular için mama/meyve suyu, ilaç kullanımı zorunlu olan yolcular için sıvı haldeki ilaçlar ve sağlık problemleri nedeniyle özel diyeti olan yolcular için ise besin maddeleri yolculuk süresince yetecek miktarda olması koşuluyla kısıtlamadan muaf tutulmaktadır.

Ancak, şüphe durumunda güvenlik görevlilerinin, yolcunun beraberindeki sıvı hakkında belge/ispat isteyebileceği, ilaçların normalden fazla olması durumunda doktor raporunun talep edilebileceğinin de unutulmaması gereklidir.

HAVAALANINDAKİ MAĞAZALARDAN ALINAN ÜRÜNLER
Bu uygulama ile yolcuların havaalanındaki gümrüksüz satış (duty free) mağazalarından alışveriş yapması engellenmemektedir. Düzenleme, havaalanındaki mağazalardan alınan sıvıları belirli şartları sağlamak (1 litrelik poşetlerden farklı olan ve açıldığında belli eden özel duty-free poşeti içinde) koşuluyla istisna tutmaktadır. Sonuç olarak yolcular, 100 ml’lik kaplardaki sıvılara ilave olarak havaalanındaki mağazalardan sıvı ürünler satın alabilecek ve uçağa sokabileceklerdir.

Yolcular güvenli olan, son güvenlik kontrolünün arkasında kalan mağazalardan serbestçe alışveriş yapabilir. Ancak, tüketmek amacıyla alınan ve özel poşete konulmayan sıvı ürünler, bir sonraki aktarma noktasına kadar tüketilmez ise sonraki aktarma noktasındaki güvenlik kontrolünden geçirilemeyeceği yolcular tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.

TRANSFER YOLCULAR
Yolcular Türkiye’de bir havaalanından sıvı ürün satın alıp, uçar ve Türkiye’de başka bir havaalanında transfer olursa, (ikinci bir uçuşa devamı halinde) yolcunun aldığı ürünler açıldığında belli olan özel poşetlere konulmuşsa ikinci havaalanında hiç bir sorunla karşılaşmadan yanındaki ürünlerle seyahatine devam edebilirler. Ancak, bu durumda ürünlerin aynı gün havaalanından satın alınmış olması, faturasının poşet içinde görünür şekilde iliştirilmesi ve poşetin açılmış olduğuna dair bir emarenin bulunmaması gerekmektedir.

Ancak yolcunun uçuşu Türkiye’den başlıyor ve yurtdışında bir havaalanında aktarma yapması gerekiyor ise bu durumda uygulamada, aktarma yapacağı ülkenin sıvı yasakları konusundaki politikası geçerli olacaktır. Örneğin, Avrupa Birliği ülkeleri birlik dışındaki ülkelerden gelen ve bir AB havaalanında aktarma yapacak yolcuların yanında bulundurdukları satın alınmış ürünleri özel poşette dahi olsa geçirmelerine müsaade etmeyebilecekleri unutulmamalıdır.  

UÇAKTA SATIN ALINAN SIVI ÜRÜNLER
Türkiye havaalanlarında yapılan aktarmalı uçuşlarda uçakta alınan sıvı ürünlerle ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak üçüncü ülkelerde sorun yaşanıp yaşanmaması o ülkenin uygulamaları ile ilgili bir durumdur. 

GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE YARDIM
Yolcuların üzerlerindeki palto, mont, ceket gibi kıyafetleri çıkararak    x-ray cihazına koymaları ve metal kapı detektöründen bu şekilde geçmeleri durumunda tarama daha etkin olacaktır. Aynı şekilde laptop gibi çok büyük ve yoğun cihazların, son güvenlik kontrol noktasında el bagajından çıkarılması, taramayı daha etkin kılacaktır. Yolcu beraberindeki 1 litrelik torbanın da çantadan çıkarılarak, x-ray cihazına ayrı olarak konulması gereklidir.  El bagajında beyan edilmemiş sıvı tespiti halinde uçuşla ilgili sorun yaşanabilir.

BAGAJ BOYUTLARI
Mümkün olduğunca az kabin bagajı ile son güvenlik kontrol noktasına gelinmesi hem yolcuya zaman kazandıracak hem de uzun kuyruklar oluşmasını engelleyecektir.




Foto Galeri

Sıvı Kıstlamalarına Yönelik Uygulama Hakkında Broşür