Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve beraberindeki heyet açılışların akabinde sezona merhaba kokteyline katıldı. Etkinliğe ayrıca TÜROFED Başkanı Osman Ayık, AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır ve çok sayıda turizmci iştirak etti. ALTİD Başkanı Gülçin Güner açış konuşmasında proje açılışlarına değinerek, sezonun ilk günlerini yaşadığımız günlerde tesislerin yüzde 99’nun açıldığını, geçen yıl yavaş başlayan sezonun bu sene sezon başında daha iyi bir yerde yakalanmış durumda bulunduğunu, Akdeniz bölgesinde ülkeler arasında yoğun rekabetin varlığını ALTİD olarak rekabette doğru bir noktada durma amacımızı; sürdürülebilir turizm, gelecek kuşaklara daha iyi bir çevre ve turizm anlayışı bırakabilmek olduğunu dile getirdi. Her yıl Alanya’da 4 bine yakın yatak arzı artışı ile dünyada gelişen turizm anlayışında başlıca hedefin misafir memnuniyeti olduğunu belirtti.
TÜROFED Başkanı Osman Ayık yaptığı konuşmada; “Alanya Türkiye’nin diğer bölgelerine örnek olacak birtakım girişimleri yaptığını ve sürekli her geçen yıl kendini geliştirerek vazgeçilmez bir bölge olmaya aday her hamleyi yerine getirdiğini belirtti. Türkiye’nin genelinde ve özellikle Antalya bölgesinde sezonluk bir turizm hareketinin olduğunu bunu bir şekilde kırmak gerektiği ve bir kent kültür gerekliliğine değindi. Alanya’nın bunu başarmaya en aday noktalardan bir tanesi olduğunu, bunun için de yavaş yavaş da olsa bir değişim süreci yaşandığını ve her gün bu değişimin biraz daha tamamlandığı ve 12 ay turizmin yapılabildiği yaşanabildiği bir nokta haline geldiğine değindi. İsrail ile 2008’de yaşadığımız bir olay vardı. Bunun arkasından 600 bin rakamlarından 80 bin rakamlarına düştük. İsrail ile olan yumuşamanın akabinde oradan da yavaş yavaş hareketler başlayacak. Bundan en çok faydalanacak noktalardan biri Alanya olacak, dedi.
Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak gecede yaptığı konuşmada “Antalya’ya gelişinin üç yıl olduğunu, 98 protokol imzaladığını ve hepsinin de istisnasız turizm ile ilgili olduğunu belirtti. Turizmin temel önceliğimiz olduğu, turizm kalkınmanın temel motoru ise yapacağımız her türlü planlama ve projelendirmeyi ona göre yapmamız lazım. Sadece sahilde değil; kırda da, köyde de, dağda da turizme hizmet edecek şekilde yapmalıyız. 2008-2009’da üç proje desteklenmiş burada. Son üç yılda ise 12 tane ayrı projeye yaklaşık 4 milyon TL.
destek vermişiz, Limandan günde 200 tanker geliyor. Turizm sayımız arttığı zaman 12-13 milyona ulaştığı zaman her geçen bu tanker sayısı artacak; yüzen gezen bir dinamit gibi adeta. Onun için de bir proje yaptık. Uçak yakıtını limandan daha doğrusu denizden pompalayarak getirmek. Nato boru hattından doğrudan verilecek. Limanımızı genişletiyoruz. Alanya, Manavgat ayrı düşünmeyin. Birbirimizi yukarı çekmek zorundayız. Gazipaşa’dan Kemer’e kadar planlamanın bir bütünsellik içinde olması lazım. Biz artık turizmde de “Türk gibi güvenilir” imajınız yerleştirmemiz lazım. Bunu yerleştirdiğimiz zaman inanıyorum ki çalışmalarımız semeresini daha çok verecektir. Expo 2016’da 16 milyonu ifade edeceğiz diye ümit ediyorum.