Antalya Devlet Opera ve Balesi

918

Puccini’nin Sardou’nun eserinin temsilini izledikten sonra bestelemeye karar verdiği Tosca operasının bu denli popüler olmasının nedeni sadece metindeki güçlü temalardan değil aynı zamanda müzikteki melodik düşüncelerin canlı bir anlatıma sahip olmasından da kaynaklanıyor. Operadaki orkestrasyonun sıra dışı renk çeşitliliğiyle birbiriyle karşıtlık oluşturan (Tosca, Cavaradossi, Scarpia) karakterlerin sahnede buluşması izleyenleri ilk başta etkileyen etkenlerden sadece bir kaçı.

 

 

 

Dinamik, cesur, tutkulu, özgürlük ve aşk uğruna her türlü tehlikeyi göze alan kahramanlarla kötü karakterlerin sahnede mücadele vermesi beklenmedik olayların gerçekleşmesine yol açıyor. Tutkulu bir aşkın başrolü oynadığı eserde tarihsel ve politik idealler eserin arka fonunu oluşturan belli başlı temalar. Aldatma ve şüphe üzerine kurulu olan Tosca operasında dramatik gerilim bir an olsun etkisini kaybetmeden sürükleyici bir biçimde devam eder. Elindeki gücü kötü amaçlar için kullanan baron Scarpia, değişim meydana getirmek için asi bir dürtüye sahip ressam Cavarodossi ve sınırsız aşkın dışa vurumu şarkıcı Tosca etrafında dönen olaylar sonucunda her biri ağır bedel öder.

 

Esere ismini veren her ne kadar Tosca karakteri olsa da bu eserdeki en dikkat çekici karakterden biri bariton baron Scarpia’dır. Günümüzde bu rolün en ünlü sanatçılar tarafından oynanması bu gerçeği olanca açıklığıyla ortaya koyuyor. Tosca operasının en bilinen sahnelerinden bir tanesi de Scarpia’nın yer aldığı ilk perdenin final sahnesi “Te Deum”dur . Bu sahneyi bu kadar ayrıcalıklı kılan neden  Scarpia’nın hain planlarından bahsettiği, bunlar için yanıp tutuştuğu ( Va Tosca!) sırada arkada kutsal bir vazifenin yerine getiriliyor oluşudur. İki karşıt atmosferin aynı anda bu denli başarılı verilmesi eseri dünya opera repertuarında ayrıcalıklı bir konuma yerleştiriyor.

 

Puccini’nin üstün ilham ve kompozisyon kabiliyetini gösterdiği Tosca operasını Antalya Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefi Alexandru Samoila yönetiyor. Eserin rejisini Kenan Korbek üslenirken dekor tasarımı Tayfun Çebi, kostüm tasarımı Sevtaç Demirer’e ait. Koro şefi Krastin Nastev, ışık tasarımı ise Mustafa Eski gerçekleştiriyor. Eserde Tosca karakterini Burcu Kuru, Feryal Türkoğlu, Cavaradossi’yi  Oben Bostancı, Aykut Çınar, Koray Damcıoğlu, Scarpia’yı Tamer Peker, Angelotti’yi Engin Suna, Sagretano’yu Şafak Güç, Spoletta’yı Cüneyt İrfan Erdoğan, Atay Ergezen, Sciarrone’yi  Toygarhan Atuner canlandırıyor. 8 Ekim Perşembe günü Tosca operasının prömiyeri,  13 Ekim Salı günü galası Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Biletler Haşim İşcan Kültür Merkezi (0242 244 24 41) ve Cumhuriyet Meydanı (0242 248 81 83) gişeden, online bilet satışları ise www.dobgm.gov.tr adresinden temin edinilebilinir.