Foto Galeri

‘Kadın yönetici sayısı arttı’

1029

TURİZM sektörü içinde kadınların yeri, önemi,  yaşanan sorunlar ve çözüm yolları Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) düzenlenen “Kadın ve Turizm” konulu konferansta masaya yatırıldı. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ve ALKÜ Turizm Fakültesi işbirliğinde yapılan konferansta konuşmacı olarak SKAL International 2009 Dünya Başkanı Hülya Aslantaş ve ALTİD eski başkanı Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güner yer aldı.

‘KADIN-ERKEK ORANI YARI YARIYA’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye kadın nüfusunun yüzde 49.8’inin kadın olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Güner, bu dilimin 40 milyon 275 bin kişiye tekabül ettiğini belirtti. Bu oransal dengenin kadınların daha uzun yaşaması nedeniyle 65 ve daha yukarı yaş grubunda kadınların lehine değiştiğinin altını çizen Güner, bu yaş grubundaki nüfusun yüzde 56’sının kadınlardan oluştuğunu dile getirdi.

‘KADINLARIN YAŞ ORTALAMASI YÜKSEK’

Türkiye’de kadınların yaşam süre ortalamasının erkeklerden daha yüksek olduğunu söyleyen ve rakamsal değerleri açıklayan Güner, “Türkiye’de erkeklerin yaş ortalaması 75.3 iken kadınların ortalaması 80.7’dir. Eğitim ve iş gücü anlamında verilere baktığımızda ise kadınların oranında büyük bir düşüş görüyoruz.

‘İŞ HAYATINDA KADIN SAYISI DÜŞÜK’

25 yaş üzerinde okuryazar olmayan erkeklerin oranı yüzde 1.6 iken kadınların oranı 8.5 olarak 2016 yılı istatistiklerinde dikkatleri çekiyor. Yüksekokul veya fakülte mezuniyet oranlarında ise erkekler yüzde 18.8 iken kadınlarda bu rakam 14.2 olarak göze çarpıyor. 15 yaş üzeri istihdam rakamlarına baktığımızda erkek nüfusunun çalışan oranı yüzde 65 iken çalışan kadın nüfusunun oranı ise yüzde 28.

‘KADIN YÖNETİCİ SAYISI ARTTI’

Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre şirketlerde üst düzey ve orta kademe yönetici pozisyonundaki kadın oranı 2012 yılında yüzde 14.4 iken 2016’da yüzde 16.7 oldu.

‘EVLENME YAŞI ORTALAMASI EN YÜKSEK İL TUNCELİ’

Evlenme istatistiklerine göre resmi olarak ilk evliliğini 2017 yılında yapmış olan kadınların ortalama ilk evlenme yaşı 24,6 iken bu yaş erkeklerde 27,7 oldu. İlk evlenme yaşının en yüksek olduğu il, erkeklerde 30,6, kadınlarda 28,2 ile Tunceli oldu. İlk evlenme yaşının en düşük olduğu il ise erkeklerde 25,8 ile Niğde ve Şanlıurfa, kadınlarda 21,6 ile Ağrı illeri oldu.

‘KADINLAR KENDİNE GÜVENMELİ’

Aslında turizm sektörü tüm dünyaya ve kültürel etkileşmeye açık, insanı merkez alan, memnuniyet hedefli, hoşgörü barındıran, iletişim ve empati ağırlıklı bir sektör. Bu yüzden de cinsiyet, din, dil, ırk ayrımını en rahat ortadan kaldırılabilecek bir sektör. Kadınlar kendilerine daha fazla güvenmeli ve basmakalıp yargılardan uzaklaşarak bu sektörde daha fazla yer almalı. Turizm sektörü dişil sektördür” dedi.

‘TÜRK KADINI OLARAK DÜNYADA SAYGINLIK KAZANDIM’

Türk kadınının tarihte önemli haklara ve başarılara sahip olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan uluslararası turizm örgütü SKAL’ın 2009 Dünya Başkanı Aslantaş ise iş yaşamı ve sivil toplum kuruluşlarında kadınların daha aktif yer alması gerektiğini söyledi. Ülkemizin adını duyurmak için SKAL Dünya Başkanlığı gibi büyük bir hedefi kendine seçtiğini ve yıllar süren emekleri sonucunda bunu başardığını, dünya turizm sektöründe Türk kadını olarak saygınlık kazandığını ve bununla guru duyduğunu anlatan Aslantaş, “Türk kadınının omuz omuza vermesi durumunda daha da büyük hedeflere imza atması kaçınılmazdır” dedi.


ETİKET


Foto Galeri

‘Kadın yönetici sayısı arttı’