Foto Galeri

Beyaz Yıldız Projesi Toplantısı Yapıldı

946
TÜROFED YAŞANILABİLİR ÇEVRE PROJESİ  

Turizm sektörümüzün karşılaştığı sorunların en önemlilerinden birisi de, dünyamızın karşı karşıya kaldığı çevre kirliliği ve küresel ısınmanın neden olduğu çevresel felaketler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çevre ile ilgili konular ve çevreyi korumaya yönelik yapılanlar, otellerimizi ziyaret eden misafirlerimizin her geçen gün daha fazla ilgisini çekmekte ve aynı zaman da otel, destinasyon ve tur operatörü seçiminde rol oynamaktadır.

Otelciler olarak sizleri, Türofed’le ve başlattığımız projemizle çalışmanız ve desteklemeniz konusunda davet ediyoruz. Otellerimiz olarak projeye yapacağınız katılım ve beraber çalışma ile daha temiz, sürdürülebilir bir çevrenin sağlanmasına katkıda bulunmakla, artan müşteri memnuniyeti sonuçları ile birlikte ekonomik kazanımların sağlanması da söz konusu olacaktır. Örnek vermek gerekirse; 300 odalı, 4 yıldızlı sezonluk çalışan bir otelin çevre kriterlerimizden sadece 7 tanesini yerine getirmesi ile sezonluk olarak 20.000 € maddi tasarruf söz konusudur. Projeye vereceğiniz destek ve takiple bu tasarrufu sizlerin daha da arttırması mümkün görünmektedir.

Turistik işletmelerdeki kullanılan suyun, elektriğin-enerjinin, kimyasalın ve katı atık miktarının azaltılarak çevreye ve doğal kaynaklara olan zararın azaltılması, daha temiz ve yaşanılabilir bir çevrenin sağlanması ve verimliliği arttırarak, konfordan vazgeçmeden tasarruf sağlayarak turistik işletmelerdeki giderlerin azaltılması projemizin temel amaçlarıdır.

Türofed Yaşanılabilir Çevre Projesi

Proje’de toplam 55 kriter mevcut olup, su, enerji, kimyasal, atık, diğer servisler ve çevresel yönetim başlıkları altında toplanmaktadır. İkinci yılın sonunda, bu projede yer alan turistik tesislerimiz aynı zamanda, Avrupa Birliği ekolojik etiketleme kriterlerini için minimum gereksinimleri de yerine getirmiş olacaklardır.

Projeye katılım isteğe bağlı olacak ve ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, doküman, basılı evrak ve teknik destek TÜROFED tarafından sağlanacaktır. Kriterleri yerine getirdiğini beyan eden işletmelerimiz halka açık internet sayfamızdan ve derneklerimizin internet sayfalarından açıklanacak, uluslar arası tur şirketleri, acenteler, sivil toplum kuruşları ve kamu kurum ve kuruluşlarına proje ve katılımcıları ile ilgili bilgi aktarımında bulunulacaktır.

Personelin eğitimi ve katılımının sağlanması

Çevre korumaya yönelik yapılan çalışmaların daha fazla müşterinin dikkatini çekeceği muhakkak olup, bununla beraber çalışanların proje konusunda bilgilendirilmeleri ve eğitilmeleri de önemlidir.

Bu proje kapsamında, otel yönetimi ve çalışanları için AKDENİZ, EGE, İÇ ANADOLU ve MARMARA bölgelerinde projeyi anlatan çevre eğitimleri düzenleyeceğiz, ayrıca kitapçıklar, eğitici poster ve dokümanlar hazırlayıp dağıtarak, çalışanlarımızın ve genel olarak toplumumuzun bilinçlenmesine katkı sağlamak amacımızdır.

Adım adım BEYAZ YILDIZ

55 kriterin tamamı bir anda yerine getirilebileceği gibi ÇEVREMİZİ KORUMAYA ADIM ADIM katkı sağlayarak iki sene içerisinde kriterleri yerine de getirebiliriz. Aşağıda verilen kriterleri adım adım ve dikkatle takip ederek amacımıza ulaşabiliriz. Basit kriterlerden ve yatırım gerektirmeyenlerden başlayarak uygulamaya geçebilirsiniz.

Proje takibi

Türofed projenin kapsamında çalışmalarınızı takip edecek olup, yardıma ihtiyacınız durumunda Türofed Çevre Koordinatörlüğüne başvurunuz.


TUROFED YAŞANILABİLİR ÇEVRE PROJESİ için KRİTERLER

AŞAMA

ENERJİ

01

Isıtmanın veya soğutma sisteminin kapatılması

Pencereler açıldığı zaman otomatik olarak ısıtma ve/veya soğutma sistemini kapatan bir sistem yok ise, misafirlerin kolayca görebileceği yerde pencere(ler) açıkken ısıtma ve/veya soğutma sistemini kapatmaları gerektiğini hatırlatan bilgiler olmalıdır.

02

Işıkların kapatılması

Odalarda otomatik ışık kapatması yok ise, misafirlerin kolayca görebileceği yerde odadan çıkarken ışıkları kapatmaların gerektiğini hatırlatan bilgiler olmalıdır.

03

Yüksek verimli lambalar

1 yıl içerisinde bütün lambaların %60’ının A sınıfı enerji sınıfında olmasını sağlayın.

04

Personel alanları, genel wc’ler, depolar vb. gibi devamlı kullanımın olmadığı yerlerde otomatik lambaların sönmesi

Genel kullanım alanlarında lambaların otomatik sönmesini sağlayacak sistemin (harekete duyarlı vb.) monte edilmesini sağlayın.

SU

05

Musluklardan ve duşlardan akan su debisi

Musluklardan ve duşlardan akan suyun debisinin maksimum 12 lt/dakika veya daha altı olmasını sağlanması.

06

Banyo ve tuvaletlerde su tasarrufu

Banyo ve tuvaletlerde, işletmenin su tasarrufuna yardım etmeleri konusunda yönlendirici bilgiler bulunmalıdır.

07

Tuvaletlerde çöp bidonu

Her tuvalette uygun çöp bidonu bulunmalı ve misafirler tuvaleti kullanılmaları yerine bu çöp bidonlarını kullanmaları konusunda yönlendirilmesi.

08

Sızıntılar

Çalışanlar su sızıntıları ile ilgili günlük kontrol yaparak gerekli tamiratları yapması konusunda eğitilmelidir. Misafirlerin tanık oldukları sızıntıları, personele bildirmeleri konusunda yönlendirilmesi gerekmektedir.

09

Havlu ve çarşafların değiştirilmesi

Misafirler, işletmenin çevre politikası ile ilgili bilgilendirilerek kullandıkları havlu ve çarşaflarının her istedikleri anda değiştirileceği ve istek olmadığı zamanlarda düşük sınıflı konaklama tesisinde haftada 1, yüksek sınıflı konaklama tesisinde haftada 2 defa değiştirileceği konusunda bilgi verilmelidir.

10

Bahçe ve bitki sulama

Bitki ve bahçe sulaması, güneşin en tepede olmadığı zamanlarda sabah ya da akşamüstü yapılmalıdır. Tercihen gece 00.00’dan sonra

11

Atıksu arıtma

Bütün atıksular arıtılmalıdır.

DETERJAN ve DEZENFEKTANLAR

12

Dezenfektan ve deterjan kullanımı konusunda personel eğitimi

– Personele deterjan ve dezenfektan kullanımı ile ilgili eğitim verilmesi,

ATIK

13

Misafirler tarafından atık ayrıştırma

Misafirlerin katı atıklarını, yerel veya ulusal sisteme göre ayırabilecekleri ayrıştırma istasyonları temin edilmelidir. Odalarda, misafirlerin katı atıklarını ayırmaları için bilgilendirme yazıları bulunmalıdır.

14

Tehlikeli atık

Pil, batarya, madeni yağlar ayrı toplanmalıdır.

15

Atık ayrıştırma

Yerel ya da ulusal atık toplama sistemine göre personelin atıkları kategorilerine göre ayrıştırması sağlanmalıdır. En az ORGANİK ve İNORGANİK olmak üzere 2 grup.

16

Kahvaltı paketleri

Kanun tarafından kullanımı gerekmedikçe küçük paketli (tek dozluk) kahvaltılık malzemeler kullanılmamalıdır.

17

Atık yağ bertarafı

Yağ tutucu monte edilmiş olmalı ve atık yağlar toplanmalı ve uygun bir şekilde bertaraf edilmelidir.

DİĞER SERVİSLER

18

Genel mekanlarda sigara içilmeyen alanlar

Genel mekanlarda sigara içilmez bir bölüm olmalıdır.

19

Toplu taşıma

Misafir ve çalışanlar için toplu taşıma araçları ile ilgili bilgi bulunmalıdır.

YÖNETİM

20

Bakım ve servis

İşletmede kullanılan bütün ekipmanların servis ve bakımları kanun ve yönetmeliklerde belirlendiği üzere yapılmalıdır.

21

Kazanların bakım ve servisi

Kazanların bakım ve servisi en az yılda bir defa yapılmalıdır.
Kazanların verim kontrolü ve emisyon kontrolleri en az yılda bir defa yapılmalıdır.

22

Personel eğitimi

Personel yılda en az 1 defa, yeni başlayan personelin de işe başlama tarihinden itibaren 4 hafta içerisinde eğitim alması sağlanmalıdır.

23

Misafirlerin bilgilendirilmesi

Resepsiyon ve odalarda yapılan çalışmalar ve politika ile ilgili bilgiler bulunmalıdır.

24

Enerji ve su harcamalarının kayıt edilmesi

İşletmenin genel enerji harcaması (kWh), elektrik harcaması (kWh), ısıtma için kullanılan enerji (kWh) ve su harcamasını (litre) kayıt etmek ve izlemek için gerekli prosedürü bulunmalıdır.

25

Çevre anketi

İşletme misafirlerinin çevre ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili görüşlerini almak için anket düzenlemelidir.

TUROFED YAŞANILABİLİR ÇEVRE PROJESİ için KRİTERLER
2. AŞAMA
(1. Aşama kriterlerine ek olarak)

ENERJİ

01

Yenilenebilir kaynaklardan enerji.

Elektriğin en az % 22’si yenilenebilir enerji kaynaklarından gelmelidir. Bu kriter, yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş enerji pazarına ulaşabilen konaklama işletmeleri için geçerlidir. Yenilenebilir enerji kaynağı fosil yakıt olmayan; rüzgar, güneş, jeotermal, dalga enerjisi, su gücü, biokütle, düzenli depolama gazı, atıksu arıtma tesisi gazı ve biogaz’dan elden edilen enerjileri kapsamaktadır.

02

Kömür ve ağır petrol ürünleri

Enerji kaynağı olarak Sülfür içeriği % 0,2’ den büyük ağır yağ veya petrol ürünleri kullanılmamalıdır. Bu kriter, bağımsız ısıtma sistemi olan konaklama işletmesi için geçerlidir.

03

Isıtma için elektrik

Odaları ısıtmada ve sıcak su eldesinde kullanılan elektriğin en az % 22’si yenilenebilir enerji kaynaklarından gelmelidir. Bu kriter bağımsız elektrikli ısıtma sistemine sahip ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmiş enerji pazarına ulaşabilen konaklama işletmeleri için geçerlidir.

04

Kazan (ısı kaynağı) verimi

Yeni kazanın verimi en az % 90 olmalıdır. 92/42/EEC sayılı kararnamede faydalı verim (% olarak); kazan suyuna transfer edilen ısının, sabit yakıt basıncında üretilen net kalorifik değere oranı şeklinde tarif edilmektedir.

05

İklimlendirme

Yeni alınacak iklimlendirme ekipmanları en az B sınıfı enerji verimine sahip olmalıdır. Bu kriter, başka enerji kaynağı kullanan veya soğutma gücü 12 kW’dan büyük veya havadan-suya ve sudan-suya ısı değiştirgeçlerine uygulanmaz.

06

Pencere izolasyonu

Odalardaki bütün pencereler, yerel iklime göre, uygun yüksek derece ısı izolasyonuna sahip olmalı ve uygun derecede ses izolasyonu sağlamalıdır. Tercihen çift camlı olması

07

Yüksek verimli lambalar

1 yıl içerisinde ise günde 5 saatten fazla yanan bütün lambaların % 80’ninin A sınıfı enerji verimine sahip lambalar olması sağlanmalıdır. Fiziksel özellikleri gereği yüksek verimli lambalar ile değiştirilemeyecek lambalar kapsam dışıdır.

08

Sauna zaman kontrolü

Bütün saunalarda zaman kontrolü bulunmalıdır. (Bu kriter elektriği ısıtma olarak kullananlar için geçerlidir)

09

Klima sistemleri

Yeni alınacak iklimlendirme sistemleri en az B sınıfı, ideal olarak A sınıfı enerji veriminde olmalıdır.

10

Buzdolabı konumlandırması
(Mutfak buzdolapları, enerjinin korunması prensibine göre konumlandırılmalıdır.)

– Buzdolapları sıcak kaynağından (Örn. fırın) uzakta ya da korumalı olmalıdır.
– Buzdolaplarının soğutma tüplerinin düzenli olarak iyi bir şekilde temizliği sağlanmalıdır.
– Buzdolaplarının kapaklarının mümkün olan en az şekilde açılmasını sağlayacak prosedürler mevcut olmalıdır.

11

Misafir odalarında otomatik lamba sönmesi 

Bütün misafir odalarının % 80’ninde, misafir odadan ayrıldıktan sonra lambaların otomatik olarak sönmesi sağlanmalıdır.

12

Dış mekanlarda otomatik lamba sönmesi

Gereksiz yanmakta olan dış mekan lambalarının otomatik olarak sönmesi sağlanmalıdır.

SU

 

13

Su kaynağı

İşletme, mevcut su kaynağının kullanımının yapılan çalışmalar sonucunda yoğun çevresel etkilere neden olduğu ortaya çıkarsa, yerel su ile ilgilenen otoriteye su kaynağını değiştirmek (şebeke suyu, yüzeysel su gibi) konusunda istekli olduğunu bildirmelidir.

 

14

Pisuar suyu

Pisuarlarda elle sifonlama veya aynı anda 5 tanesinin sifonlanmasını önleyen otomatik sistem olmasını sağlanmalıdır.

 

15

Atıksu planı

Konaklama tesisi yerel yönetime atıksu planını sorarak, mevcut ise plana uyum sağlayacaktır.

 

16

Musluklardan ve duşlardan akan suyun debisi

Bütün musluk ve duş başlıklarından (banyo bataryaları hariç) akan suların ortalama debisi 8,5 litre/dakika’ yı geçmemelidir.

 

TEHLİKELİ KİMYASALLAR

 

17

Yüzme havuzu dozaj sistemi

Yüzme havuzu dozaj sistemi otomatik olmalıdır.

 

18

Mekanik temizlik

İşletme içerisinde, kimyasalların kullanılmadığı temizlik prosedürleri mevcut olmalıdır (mikro fiber ürünlerin veya kimyasal olmayan ürünlerin kullanımı gibi)

 

DETERJAN ve DEZENFEKTANLAR

 

19

Dezenfektanlar

Dezenfektanlar sadece yasal hijyen gerekliliklerinin yerine getirilmesi için kullanılmalıdır.

 

ATIK

 

20

Atıkların taşınması

Eğer yerel atık yönetimi yetkilileri katı atıkları toplamıyorsa, işletme atıklarını uygun döküm sahasına, en kısa sürede taşıdığını göstermelidir.

 

21

Tek kullanımlık ürünler

Kanun tarafından gerekmedikçe odalarda ve restoranlarda aşağıdaki ürünler kullanılmamalıdır:
Tek kullanımlık ya da küçük ambalajlardaki buklet malzemeleri (şampuan, sabun, duş bonesi, vb.)
Tabak, çatal ve bardaklar.

 

22

Tek kullanımlık içecek kutuları

Kanun tarafından aksi söylenmediği sürece işletmenin içinde veya işletmenin sorumluluğu altındaki bölgelerde tek kullanımlık içecek kapları kullanılmamalıdır.

 

DİĞER SERVİSLER

 

23

Kullanılmış tekstil ve mobilya

Kullanılmış tekstil ürünleri, mobilyalar ve diğer materyaller satılmalı veya yardım kuruluşlarına bağışlanmalı veya bu malzemeleri alıp tekrar dağıtımını yapan kuruluşlara verilmelidir.

 

24

Çevresel iletişim ve eğitim

– İşletme misafirlere ve ziyaretçilere destinasyon veya işletme çevresi ile ilgili broşür veya diğer eğitici materyal dağıtmalıdır.
– Bu broşür veya eğitici materyaller içerisinde çevreye nasıl duyarlı-sorumlu olunması gerektiği ile ilgili bulunmalıdır.
– Bu broşür veya eğitici materyaller uygun olduğu durumlarda, genç misafirlere özel bilgiler içermelidir.

 

25

Yerel gıda ürünleri

Kahvaltı dahil olmak üzere en az 2 adet yerel üretilmiş gıda maddesi yemeklerde sunulmalıdır.

 

YÖNETİM

 

26

Politika ve eylem planı

Bir çevre politikası ve buna bağlı bir eylem planı olmalıdır.

 

27

Diğer bilgilerin toplanması

İşletme kullanılan kimyasalların (kuru madde ağırlığı) ve üretilen atıkların hacmini (litre ve/veya kg olarak ayrıştırılmamış atıklar) kayıt etmek ve izlemek için gerekli prosedürü bulunmalıdır.

 

28

Tedarikçilerin ISO belgesi

Turistik işletmenin en az 1 adet ana mal veya hizmet sağlayıcısı ISO 14001 belgesine sahip olmalıdır.

 

29

Enerji ve su ölçüm aletleri

– İşletme değişik aktivitelerin ve cihazların harcamalarını ölçmek için ekstra enerji ve su ölçüm aletleri monte etmelidir. Bu aktivite veya cihazlar;
* Çamaşırhane, mutfak, işletmenin bir katı vb.
* Buzdolapları, çamaşır makineleri, chiller grupları vb.
* Diğer
– Bu kriterin nasıl yerine getirildiğinin, mevcut ise ölçüm bilgilerinin eklenerek detaylı bir şekilde açıklaması.

 

30

Ek çevresel eylemler

 Turistik işletme yukarıda bahsedilmiş noktalar haricinde işletmenin çevresel koruma performansının arttırılmasına yönelik çalışma yapmalıdır.
– Enerji, su tüketimi, kimyasal kullanımı ve atık üretimini azaltacak çalışmaların tespitini yapın

 

DAHA FAZLA YAPILABİLECEKLER

ENERJİ

01

Elektriğin güneş pili ve rüzgar ile üretimi

İşletme yıllık enerji tüketiminin % 20’sini güneş pillerinden veya rüzgar enerjisinden karşılar.

02

Yenilenebilir enerji kaynaklarından ısıtma

İşletmede oda veya sıcak su için kullanılan enerjinin en az % 50’sinin yenilenebilir enerji kaynağından sağlanmalıdır.

03

Kazan verimi

İşletmede 92/42/EC kararnamesi 6. paragrafta belirtilen 4 yıldızlı kazan bulunması.

04

Kazan NOx emisyonu

Kazanın NOx emisyonlarını düzenleyen norma göre sınıf 5 olması ve 70 mg NOx/kWh’dan az emisyon üretmesi gerekmektedir.

05

Bölgesel ısıtma

İşletmenin ısıtması, bölgesel ısıtma ile karşılanmalıdır.

06

Birleşmiş ısıtma ve güç üretimi

İşletmenin bütün ısıtma ve elektrik üretimi, birleşmiş ısıtma ve güç ünitesinden sağlanmalıdır.

07

Isı pompası

Turistik işletme ısıtma ve/veya soğutma için bir ısı pompasına sahip olmalıdır.

08

Isı geri kazanım

Turistik işletmenin aşağıdaki noktalardan 1’inde veya 2’sinde ısı geri kazanım sistemi olmalıdır. Bunlar; soğutma sistemi, vantilatörler, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, yüzme havuzları, evsel atıksu.

09

Isı düzenleme-ayarlama

Her odanın sıcaklığı bağımsız olarak ayarlanabilmelidir.

10

Mevcut binanın ısı izolasyonu

Enerji harcamasının azaltılması için, binanın izolasyonu minimum ulusal standardın üzerinde olmalıdır.

11

Klimanın otomatik kapanması

Odalardaki klimalar pencereler açıldığı zaman otomatik olarak kapanmalıdır.

12

Bioiklimsel mimari

Turistik işletme, bioiklimsel mimari prensiplerine göre inşa edilmiş olmalıdır.

13

Enerji verimli buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve ofis aletleri

Bütün ev tipi buzdolapları A sınıfı enerji sınıfında ve veriminde olmalı ve mini barlar en az C sınıfı olmalıdır.
Bütün ev tipi bulaşık makineleri A sınıfı enerji sınıfında ve veriminde olmalıdır.
Bütün ev tipi çamaşır makineleri A sınıfı enerji sınıfında ve veriminde olmalıdır.
Ofis ekipmanlarının (bilgisayarlar, fakslar, yazıcı-tarayıcılar, fotokopi makineleri) en az % 80’i 2422/2001 sayılı yönetmelikte belirtilen enerji yıldızı gerekliliklerini sağlamalıdır.

SU

14

Yağmur suyu ve geri kazanılmış suyun kullanılması

Yağmur suyu toplanıp, temizlik ve içme amaçlarının dışında kullanılmalıdır.
Arıtılıp, temizlenmiş lavabo suları temizlik ve içme amaçlarının dışında kullanılmalıdır.

15

Tuvalet sifonları

Bütün sifonlarının en az % 80’i, her bir kullanımda 6 lt veya daha az su harcamalıdır.

16

Bulaşık makinesi su tüketimi

Bulaşıkmakinası su tüketimi (W) aşağıda belirtilen hesaplamadaki eşik değerden küçük yada eşit olmalıdır.

 W(ölçülen) ≤ (0.625xS)+9.25
W(ölçülen)= her bir yıkama için ölçümle bulunan su tüketimi (lt/yıkama)
S = yerleştirme yeri
Örnek: 12 yerleştirme yeri olan bir bulaşıkmakinası her yıkamada maksimum 16.75 lt su harcamalı, 6 yerleştirme yeri olan ise her yıkamada maksimum 13 lt su harcamalıdır.

17

Çamaşır makinesi su tüketimi

İşletmede kullanılan veya işletmenin kullandığı çamaşır yıkama servisinde(firması) bulunan çamaşır yıkama makineleri her bir yıkama başına (Yönetmelik 95/12/EC’ninde atıf yaptığı, EN 60456:1996 standarttın da belirtilen 60 °C ve pamuklu programa göre) 12 litre veya daha az su harcamalıdır.

18

Musluk suyu sıcaklığı ve debisi

Bütün muslukların en az % 80’i suyun sıcaklığının ve debisinin ayarlanması ince bir şekilde ayarlanmasını sağlamalıdır.

19

Duş stopları

Mutfaktaki ve dış alanlardaki duşlarda, kullanım olmadığı veya belli bir süre sonrasında otomatik kapanma sistemi olmalıdır.

TEHLİKELİ KİMYASALLAR

20

Deterjanlar

Tesis içerisinde kullanılan bütün temizlik, bulaşık(elle ve makine yıkama) ve çamaşırhane deterjanları ve genel temizlik deterjanlarının % 80’i ekolojik olarak etiketlenmiş olmalı veya diğer ulusal veya uluslararası ISO sistemine göre Tip 1 ekolojik etiketlemeye sahip olmalıdır.

21

İç mekanlarda kullanılan boya ve vernikler-cilalar

Tesis içerisinde kullanılan iç mekan boya ve verniklerinin % 50’si ekolojik olarak etiketlenmiş olmalı veya diğer ulusal veya uluslararası ISO sistemine göre Tip 1 ekolojik etiketlemeye sahip olmalıdır.

22

Organik bahçe

Yeşil alanların bakımı ya pestisit kullanılmadan yada organik tarım prensiplerine göre yapılmalıdır.

ATIK

23

Kompostlaştırma

İşletme, uygun organik atıklarını ayrı toplayarak yerel otorite kurallarına göre kompostlaştırmasını sağlamalıdır.

DİĞER SERVİSLER

24

Sigara içilmeyen

Odaların en az % 50’sinde sigara içilmesine izin verilmemelidir.

25

Bisikletler

Misafirlerin kullanımı için bisikletler olmalıdır.

26

Tekrar doldurulabilir şişeler

Turistik işletme alkolsüz içecek, su ve bira içeceklerinden en az bir tanesini tekrar doldurulabilir şişelerde sunmalıdır.

27

Kağıt ürünleri

Tesis içerisinde kullanılan tuvalet kağıdı ve/veya ofis kağıtlarının en az % 50’si ekolojik olarak etiketlenmiş olmalı veya diğer ulusal veya uluslararası ISO sistemine göre Tip 1 ekolojik etiketlemeye sahip olmalıdır.

28

Dayanıklı ürünler

Tesis içerisinde kullanılan herhangi bir kategorideki dayanıklı ürünlerin (mesela çarşaflar, havlular, masa örtüleri, bilgisayarlar, televizyonlar, yataklar, mobilyalar, bulaşık ve çamaşır makineleri, buzdolapları, elektrikli süpürgeler, yer kaplamaları, ampuller…) en az % 10’u ekolojik olarak etiketlenmiş olmalı veya diğer ulusal veya uluslararası ISO sistemine göre Tip 1 ekolojik etiketlemeye sahip olmalıdır.

29

Organik gıda

En az 2 çeşit yemeğin ana içeriği organik tarım methodları kullanılarak üretilmiş olmalıdır.

YÖNETİM

30

İşletmenin EMAS veya ISO belgesi

Turistik işletme EMAS’a kayıtlı olmalı veya ISO 14001 belgesine sahip olmalıdır.




Foto Galeri