Alanya Kaymakamlığı öncülüğünde Alanya Belediyesi koordinatörlüğünde Mahmutlar Belediyesi ve ALTİD’in destekleriyle üç yıldır Polonya, İsveç, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nden parlamento, yerel yönetim, engelliler federasyonları ve federasyonlara bağlı derneklerden temsilciler ile engelliler konusunda belirli dönemlerde yapılan çalışma toplantıları sonucunda Alanya engelliler ve engelli turizmiyle ilgili üç projenin hayata geçirilmesi için adımlar atılmış ve bu proje 11 Aralık Cumartesi günü yapılan geniş katılımlı bir toplantı ile turizmciler, mesleki kurum oda ve dernek yetkilileri ile özürlü dernek ve rehabilitasyon merkezleri yetkililerine tanıtıldı.
ALTİD Başkanı Gülçin Güner açış konuşmasında proje ve konaklama sektörüne ilişkin bilgi verdi. Alanya Belediye Başkanı Av. Hasan Sipahioğlu engelsiz Alanya projesinin Türkiye’de ilk olarak ilçemiz tarafından uygulamaya konulduğu ve örnek teşkil ettiğini, Çalışma Bakanlığı tarafından da desteklendiğini, 2011 turizm sezonu öncesinde şehirde ve plajlarda engelsiz çalışmanın başlayacağını belirtti. Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ise proje içeriğini özetledi. Ardından Polonya’dan Dünya Mimar ve Şehir Plancıları Birliği Başkanı Prof. Krzysztof Chwalibóg dünyada bazı şehirlerden örneklerini gösterdiği sunumunda “engelsiz şehir ve oteller konusunu aktardı. Daha sonra söz alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontrolörler Kurul Başkan Yardımcısı İrfan Akıncı bakanlık nitelikler yönetmeliği ve diğer yasal mevzuat içeriğinde engelliler için uygulamalar hakkında bilgi aktararak bakanlığın bu tür çalışmalara sıcak baktığını ve gelişmeleri takip ettiğini vurguladı.
Proje ile 3 çalışma yürütülmektedir.
1-Engelsiz Şehir Alanya
Alanya’da yaşayan veya Alanya’yı ziyaret edecek yerli ve yabancı engellilerin bir başkasının yardımına ihtiyaç olmadan veya en az yardımla toplumsal yaşamın her alanına katılımını sağlayacak şekilde düzenlenmiş kamusal ve özel alanlarıyla örnek engelsiz bir şehir oluşturmak.
2-Herkes için Engelsiz Turizm
DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve değişik resmi kaynaklara göre 2010 yılı itibarıyla;
• Ülkemizde 9 milyon
• Dünyada 700 milyon
• Avrupa da son yapılan araştırmalara göre engelli tanımına uyan yaklaşık 130 milyon kişinin olduğu ve bunlarında % 70’e yakınının seyahat edebilir ve yaklaşık 80 milyar Euro harcama potansiyeline sahip oldukları belirtilmektedir. Bu rakamlara bakıldığında engellilerin de engelsiz insanlar gibi tatile çıkarak değişik kültürlerle tanışması ve kaynaşmasını sağlamanın yanı sıra sürdürülebilir 12 ay turizm anlayışının ülkemize kazandırılmasını sağlamak amacıyla engelsiz oteller için çalışmalar başlatılmıştır.
3-Uluslararası Engelsiz Yaşam Merkezi
Başlangıç için resmi prosedürün tamamlanması beklenen ve gerçekleştirilmesi düşünülen 3. proje; Alanya’da yurt içinden ve dışından engellilerin refakatçileriyle birlikte belirli sürelerde kalabileceği çok amaçlı Uluslararası Engelliler Eğitim, Rehabilitasyon, Entegrasyon ve Dinlenme Merkezi kurulması için Avrupa’daki çalışma ortağı ülkeler ile ortak bir proje hazırlanarak Avrupa Birliği fonları ve diğer kaynaklara başvurunun yapılmasıdır.