Foto Galeri

Mesleki Yeterlilikler Semineri Gerçekleştirildi

894

ALTSO toplantı salonundaki seminere Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim, Ekonomik ve Sosyal  Kalkınma Bölümü  Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Nusret Tutan,   Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Alanya İşletme Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Süleyman Uyar, ALTSO Voc Test Merkezi Proje Koordinatörü Servet Ünlü ile çok sayıda kişi katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan ALTSO Başkan Yardımcısı Fevzi Yüksekkaya, oda olarak çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini ve hem ülkemiz ve hem de uluslararası düzeyde başarılar elde ettiklerini hatırlattı. Yüksekkaya, ALTSO Voc Test Sınav ve Belgelendirme Merkezi” için ek hizmet binasında projeye ait sınav ve uygulama atölyeleri oluşturduklarını da belirterek; oda olarak bu projeyle geleceğe yönelik büyük bir adım attıklarını da belirterek; “Projemiz sonunda konaklama sektörüne yönelik mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilmiş ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş bir personel sınav ve belgelendirme merkezi olacağız. Projemiz kalifiye istihdam sıkıntısının çözümünde etkin rol oynayacaktır. Şimdiden turizm sektörüne hayırlı olsun” dedi.


ALTSO Voc Test Merkezi Proje Koordinatörü Servet Ünlü toplantının başında proje ve mesleki yeterlilik konusunda bilgi verdi. ALTSO Voc Test Merkezi Projesi’nin Türkiye’deki hibe kapsamında yürütülen 26 projeden biri olduğunu hatırlatan Ünlü, bu merkezlerin kuluçka döneminin AB fonları desteğiyle tamamlanacağını ve yakın gelecekte bu merkezlerin tam işleviyle görevlerini yerine getirerek turizm konaklama alt sektöründe mesleki yeterlilikler ve belgelendirme faaliyetlerinde bulunacağına işaret etti.

 

“DİPLOMALARIN YERİNİ YETERLİLİK BELGELERİ ALACAK”
Seminerde konuşan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, Türkiye’nin 2006 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu’nu kurarak altyapıyı hazırladığını söyledi. Balcı, “Şu anda 26 mesleki yeterlilik merkezi bulunuyor. Bu merkezlerden birisi de Alanya’da bulunuyor. Bu bir başlangıç.  AB’nin desteklediği 26 merkezden en az 15’inin başarılı olmasını bekliyoruz. Bu merkezlerden birisi de ALTSO Voc Test Merkezi. İstihdam için mesleki eğitim kurumları var. Bunun yanında istihdam konusunda işverenin beklentileri var. Meslek liselerinin mezun ettiği öğrencilerin otelcilik konusunda beklentilerinin karşılanamadığı söyleniyor. Otel turizm meslek liseleri staj süreleri en uzun olan meslek liseleri…

 

En başarılı olan bu okullar. Diğer okullarda durum facia… Artık istihdam okulların verdiği diplomaya göre olmayacak. Alanya’da bir meslek lisesinden mezun olan genç buradaki temastan dolayı çok rahat yetişebilir. Buna karşın Ardahan’daki bir genç bilgi ve yetenek konusunda Alanya’daki genç kadar olamayabilir. Bireyler kendilerini kurumlardan ayrı çok iyi yetiştirebilirler. Sistem bireyleri mezun olduğu kurumlara göre değil, sektör temsilcilerinin oluşturduğu merkezler tarafından verilen eğitim ve bilgiyle değerlendiriyor. ALTSO’da kurulan merkez sektörün sesi olacak. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’de bir yanlış var. Meslek liselerinde dokuzuncu sınıfta bir bariyer var. Dokuzuncu sınıfa gelen öğrenci meslek derslerinin hiçbirisini almıyor. Bu sıkıntı turizm meslek liselerinde had safhada. Türkiye’de dokuzuncu sınıfta başarılı olamama nedeniyle okul terk oranı meslek liselerinde yüzde 51. Bu terk oranı meslek yüksek okullarında ise yüzde 56. Gelen öğrencileri mesleki eğitimle tanıştırmadan feda ediyoruz. Antalya, Alanya Avrupa standartlarının üzerinde standartlara sahip. Türkiye’nin her yeri Alanya, Antalya değil. Farklı il ve ilçelerde kurulan meslek yüksek okulları öğrenciler için bir sosyal ortam olmadan kuruluyor. O il ve ilçelerdeki öğrenciler bir yıl sonunda daha fazla orada kalmak istemiyorlar. Sektör yokluğundan dolayı meslek yüksek okullarındaki öğrenciler ayrılıyorlar” dedi.

 

“HEDEF 50 MİLYAR DOLAR”
Tutan da, “AB uyum müktesebatı çerçevesinde ülkemiz de ulusal standartlar belirlemeye taraf olmuştur. Bugüne kadar 33 dalda yeterlilik ve 17 standart belirledik. Turizm her şeyden önce bir hizmet sektörü. Sektörde hizmet çok ön planda. Turizmde eğitim çok önemli. Yüzde 15-20 oranında turizmde eğitimi olanların istihdamı söz konusu. Bu oran yeterli değil. Bunun telafisi yönüne gitmeliyiz. 2023 hedeflerimizden birisi de 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri. Gerekli hizmetlerin kalitesini artırmak ve bu konuda iyileştirmeler yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

‘DEVLETTEN ALMIŞ OLURSUNUZ’
Uyar ise, “Turizm sektöründe fiyatla oynama durumu bulunmuyor. Kişilerin yapacağı maliyetle oynamak oluyor. En büyük maliyetlerden birisini işçilik maliyetleri oluşturuyor. Bazıları bu durumdan kurtulmak için kayıt dışına yöneliyor. Bunu yapanlar aslında en çok kendilerine zarar veriyor. Vergi sektör için bir problem. Devletin bu konuda sağladığı teşvikler bulunuyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan belge almış birisini çalıştırırsanız 48 ay boyunca sigorta payını devletten almış olursunuz” diye konuştu.

 

(altso.org.tr)

 




Foto Galeri